неділю, 5 червня 2011 р.

Прадавній обряд водіння Куща на Зелені Свята, який крізь товщу тисячоліть прийшов до нас єдино лише в цьому селі...

Це найдавніше язичницьке дійство , яке дійшло до нас. Воно збереглося єдино лише у відірваному від християнського світу непрохідними лісами та болотами селі Сварицевичі.
Цей день ще називали “Діди”. 

У суботу палили свічки, а в неділю вдосвіта до лісу йшли Куща збирати. 
На Кущі - найвродливішій дівчині - вишиванка, весь одяг з прикрасами. Було, й дукачі свої дівчата їй повіддають. Підпережуть Кущ крайками, позатикають під них гілля берези, клена чи липи. На голову одного або й п’ять-шість віночків покладуть, щоб не пізнали, хто ж той Кущ. Тоді вже йдуть до села. Хлопці Куща оберігають, щоб чужі не обірвали та не забрали гостинці. В селі кожна хата і подвір’я, прибрані зеленню, зіллям: гілки липи, берези, вкопані в землю. Господарі з нетерпінням чекають Куща, бо в тих господах, де його не було - чекай усякого лиха.
Першим приходить зранку дитячий Кущ. Діти вступають на подвір’я і співають. Потім приходить Кущ дівочий, якого водять дівчата. А ввечері - найстарший Кущ - жіночий. Його водять жінки та бабусі. По селу ходить багато Кущів, їх може водити, хто хоче. Всі співають ритуальних пісень, а господині обдаровують “Куща”.
Цей обряд дуже нагадує щедрування. В давнину він відбувався одночасно з поминанням душ померлих.
Свято Куща - це своєрідна заборона на нищення дерев, самої природи. В цьому обряді відбилися уявлення про дерево-предок, первісне уподібнення людини предку-дереву. І тому звичай обдарування Куща - це ніби жертва пращурам. Про вірування, що людина після смерті може перекинутися на дерево, розказують балади.

Коротко про обряд Куща:


- прочитати: 


- прочитати про давній зміст обряду:

- подивитися видиво

http://www.youtube.com/watch?v=toK6EVb56Z8

Позначення с.Сварицевичі на карті:
http://maps.google.com.ua/maps/ms?ie=UTF8&hl=uk&msa=0&ll=50.35948%2C31.618652&spn=9.381291%2C23.269043&t=h&z=6&msid=209884603305009058763.0004a48ef608e9e8ea2a6

1 коментар:

  1. Шановний Мандрівний Волхв! Дуже приємно що Прадавній обряд водіння Куща на Зелені Свята,ще зберігся то його потрібно запроваджувати по всій Україні на цикл свята Русалії і обовязково додам до сценарію свята З повагою Свантібор

    ВідповістиВидалити